- מאת:
- |
- עודכן לאחרונה: אפריל 24, 2024
"את באמת חושבת שאנשים יכולים להשתנות?" השאלה הזו חוזרת שוב ושוב במפגשים עם אנשים שונים בקליניקה שלי.
אי אפשר לשנות את מהותו של אדם (העצמיות הייחודית שלו), אבל בהחלט יש לנו אפשרות לשנות את נקודת ההתייחסות שלנו – נקודת ההתייחסות היא אותה נקודה ממנה אנו רואים וחווים את האירועים, זו הנקודה שמתארת את המקום ממנו אנו מתייחסים אל הדברים ואת האופן שבו אנו עומדים מול החיים.
"ככה אני…"
רובינו לא מבחינים בכלל בנקודת ההתייחסות שלנו כי אנחנו כל כך רגילים אליה ובקלות נופלים אל מלכודת האמונה כי נקודת ההתייחסות שלנו היא ה-"אני" שלנו. "ככה אני" הן מילים שנאמרות לעתים כל כך קרובות בדיוק מתוך אותו מקום שאינו מבחין בין ה-"אני" לבין נקודת ההתייחסות הקבועה. התגובות הקבועות שלנו, דרכי הפעולה שלנו שידועות מראש עוד לפני שקרה משהו בכלל הן תוצר של נקודת ההתייחסות הקבועה שלנו. למשל אדם שחי בחרדה, גם כשקיימות כל ההוכחות לכך שאין סיבה לדאגה, שאפשר להירגע, עדיין יחרד מזה שאולי מחר זה ישתנה. האופציה להרפות מהחרדה ואפילו ליום אחד, לא קיימת עבורו כי כדי להפסיק לחוות את החרדה הוא יצטרך לשנות את נקודת ההתייחסות שלו. הבלבול הזה בין נקודת ההתייחסות לבין ה-"אני" יוצרים מצב של פחד להשתנות. הרי מי רוצה לאבד את ה-"אני" שלו?
"למה שאני אשתנה?"
כך גם בזוגיות… הזוגיות יכולה להיות במצב מחורבן אבל אף אחד מהצדדים לא מוכן לעשות שינוי. "למה שאני אשתנה?" – שהיא תשתנה, שהוא ישתנה – כל אחד זורק את הכדור אל הצד השני מתוך מחשבה ששינוי בנקודת ההתייחסות מאיים על קיום ה-"אני" שלו. אי אפשר להתכחש לעובדה כי חלק ממה שבונה את נקודת ההתייחסות שלנו קשור גם בגנטיקה ועליה הסיכוי שנוכל להשפיע קלוש ביותר. אבל, מרבית מהתשתית עליה בנויה נקודת ההתייחסות מורכבת מגורמים עליהם בהחלט ניתן להשפיע ולשנות. הכוחות שהשפיעו ועיצבו בצורה הגדולה והחזקה ביותר את נקודת ההתייחסות שלנו, הם כוחות של פחד וכאב שפגשנו במסע החיים. נקודת ההתייחסות שבחרנו בה (שלא במודע ברוב המקרים) נתנה לנו את האשליה כי בעזרתה נוכל להימנע מפחד ומכאב לשוב ולהופיע בחיים שלנו.
האמת היא…
האמת היא כי נקודת התייחסות קבועה לא רק שאינה ה-"אני" אלא אף מצמצמת את גבולותיו. האמת היא כי מפני פחד וכאב לעולם לא נהיה מחוסנים, אלו כוחות שלעולם יהיו פה. האמת היא כי לפגוש את פחד וכאב דרך אותה נקודת התייחסות רק יקשה עלינו ויצמצם את גבולות החוויה שלנו. אני מזמינה זוגות ויחידים שפוגשים חרדות או קשיים בזוגיות, ללמוד כיצד להזיז את נקודת ההתייחסות – לא רק למקום נוח יותר כדי שיתקבעו בו מחדש, אלא באופן דינמי ומלא בתנועה – האפשרות להניע את נקודת ההתייחסות מעניקה לנו מרחבים חדשים של חוויה!